Friday, December 24, 2010

ways to search for shortcut file and hidden file

Disebabkan ada permintaan dari member aku, aku explain balik pasal macam mana nak dapatkan balik file yang dah jadi shortcut. korang pon tahu kan kenapa file jadi shorcut kalau bukan disebabkan virus2 chenta tu kan. takde benda lain dah selain menatang tu.ok! baca baik2 okie. aku akan cuba explain satu2. ok!

first you have need to do is:
press button WINDOW R
*korang cari la dengan keyboard or keypad kat lappy, notebook,pc dan seumpamanya ok.
later akan pop out window ni.


kan ada open file tu kan, korang type kat situ cmd
contohnya macam aku buat kat bawah ni:


get it?
next is press OK. later it will appear this window plak:

coding window

before that please check your portable device or removable device or apa2 device, example: thumbdrive
example macam kat bawah ni:
ok! let say, macam contoh kat atas ni,aku dah highlight thumdrive aku kat file f. so, korang typelah kat window coding tu macam ni  f:  tapi let say if device korang tu kat file g or h ke, korang type la g: or h: depend on kat mana device korang terletak.
contoh macam di bawah ni.
coding 
then press enter.
next bila korang dah press ENTER akan appear coding2 seperti di bawah ni:


ok. next korang type attrib -s -h kat coding window tu. macam kat bawah ni.

next press SPACE BAR and press key TAB.korang tab jer mana2 file yang shortcut tadi sampai jumpa. dah jumpa korang press ENTER. kalau dah jumpa pangkah window coding tu and korang bukak balik thumbdrive korang. nanti jumpa la balik file yang shortcut tadi. pastu nanti terus save dalam desktop ke dalam mana2 file tu. sebab benda tu sementara je, kalau korang lambat save, later akan jadi shortcut balik. lepas korang dapat balik file yang korang nak tu, korang scan la balik, sebab tu kan dari file yang ber'virus' tu kan. kalau banyak sangat file yang shorcut korang just press ENTER and tab lagi file2 yang shorcut tu and pangkah balik. file yang korang rasa macam dah hilang disebabkan virus pub boleh jumpa balik. file tu sebenarnya tak hilang, cuma hidden jer kat dalam thumdrive tu. dont worry. benda tu takkan hilang selagi korang tak delete file yang shorcut tu.

example


 OK. tu jer. senang jer kalau korang dah pro nanti. apa-apa just comment kat bawah ni ok.

SELAMAT MENCUBA!!

notes!
jangan format thumdrive or memory card or apa2 removable device korang sebab ianya hanya akan mengurangkan space memory dalam korang punya thumbdrive dan seumpamanya.
example: thumdrive memory 4 gb akan berkurang jadi 3.73 if korang format. kalau korang tak caya korang buatlah (kalau xsayang thumdrive la). 

2 comments:

  1. wah dah menggunakan ilmu programming nampaknya. hebat. :)D

    ReplyDelete