Thursday, June 2, 2011

Words from me.

                Disebabkan hari ni rasa macam terajin nak menaip, so aku nak story sikit. Adalah seorang makhluk Allah ni. Dia ni boleh tahanlah, ada rupa dan masih menuntut di sebuah university. InsyaAllah punya masa depan yang cerah. Yang aku nak cerita ni bukanlah mengenai latar belakang dia, apa dia suka makan, team bola apa yang di suka, dia suka kale apa ke. Tak, tak, bukan ye, aku tak dulik semua tu. Tapi nak story sikit pasal satu benda yang aku rasa aku patut respect kat dia. para jejaka lain pun boleh turut menumpang respect yang aku bagi kat dia if korang-korang kat luar ni macam ada cirri-ciri seperti dia. 

                Aku tabik spring kat dia ni sebab usaha dia nak dapatkan wanita yang dia memang sayang gila lah. Dia pernah kena dump dengan girl ni, tapi masih lagi nak cuba, usaha sampai sekarang even dia rasa girl tu dah tak suka, benci nak mati naik menyampah tengok dia tapi dia still cuba, try, dan usaha seboleh dan semampu dia. even dia tu duduk jauh gila tapi dia ni masih ada effort nak memikat wanita ini sebab dia rasa wanita ni lah yang sangat sesuai dengan dia, punya agama, ada pelajaran dan cirri-ciri yang dia nak lah. So sampai sekarang nak di jadikan cerita, girl ni dah naik menyampah dan dah dump dia still usaha lagi. Aku tak tahulah kan, apasal that girl cannot accept him cause I just heard from that guy side, but for me maybe she got her own perception or maybe she misunderstood or mispercept him  when she first met him. or maybe she just don’t want to be hurt again. Banyaklah ke-maybe-an nya lagi. Well. Sebab aku pun seorang wanita, and aku pun pernah melalui benda yang sama. Sakit oww main dengan perasaan ni. lagi sakit menahan luka luaran. Haha! Bukan apa, bagi wanita-wanita yang setia dan jujur ni susah sikit nak accept boys ni even dia memang syok gila kat guy tu tetap payah n masih ada sikit ragu-ragu. Untuk jejaka-jejaka kat luar tu, korang ingat girls ni caya korang 100% ke? Tak denya. Jangan ler kome cayer kalau girls cakap macam tu. Tipu sume tu. Bukan apa lah ya para lelaki sekalian, just tinggalkan beberapa percent untuk diri sendiri, just to protect ourself. Itu penting okay. but still setia lagi kan.

Okay guys. Aku bercakap mewakili diri aku dan segelintir rakan-rakan aku yang sama pendapat dengan aku. If korang nak tahu Ada wanita yang mahu berteman lelaki sebab untuk suka-suka, ikutkan nafsu sebab kawan-kawan ada boyfriend kau pun sibuk nak jugak. Yang paling sedap bila guy tu berharta. Apa yang nak di banggakan pun aku tak tahu. Sukalah hati kau kan sebab kau boleh berjoli sana sini menghabiskan rete sang lelaki tu. Guys! Watch out for this girl. Itu banyak yang aku nampak. ada juga sebab, yelah I need a bf cause he will lift up my performance towards my carrier or education and pape je alasan yang boleh meningkatkan performance. Its good sebenarnya tapi sejujur mana pula cinta anda tu kan. Ada wanita memang mencari pasangan untuk dijadikan bakal suami, teman hidup di dunia dan akhirat serta keberkatan cinta dari Allah selain berdoa supaya diberikan jodoh yang baik. Itu yang paling susah sekali nak jumpa. And sebenarnya, kita boleh minta kat Allah kalau kita nak kan wanita tu. Allah tu Maha Pengasih, Maha Penyayang, sanggup beri apa sahaja yang hamba-Nya, tadah tangan je. Yang penting ada usaha kea rah itu. Cuma bila kita tak dapat apa yang kita mahukan janganlah menyalahkan-Nya pula sebab setiap apa yang dirancang adalah ketentuanNya. Kita berhak dapat yang terbaik. Semuanya sudah tertulis.


                Apa yang aku nak tekankan disini is usaha. Tahu usaha? Usaha ni adalah cara, or jalan or way macam mana kau nak dapatkan apa yang kau  nak. If it meant to be yours, then it will be yours. Apa orang melayu kata, tak kan lari gunung di kejar. Sebab gunung tu memang letak kat situ je dan tak de sapa yang boleh alihkan gunung tu kan accept if its God will. Tak kesahlah kau usaha keatas apa sahaja, InsyaAllah, if God will, semua tu confirm jadi milik anda. Yang penting usaha kan. 

                Okay back to the story for this one good guy. Macam-macam method dia guna untuk dapatkan wanita ni. even sekarang ni wanita tu rasa cam menyampah gila kat dia, dia masih lagi cari method lain untuk stalk this women which is aku rasa, woa! Sangat berusaha okayh. Maksudnya disini bukanlah stalk that women sampai women tu rasa terancam or dari segi sexual harassment ke. Tak, tak! Tapi dia punya cara untuk dia dekatkan diri dengan perempuan tu, cari cara macam mana nak kenal hati that girl walaupun dia ni duduk jauh merantau kat Negara orang. Selain sentiasa doa mahukan jodoh yang baik untuk dirinya. He try his very best. Walaupun terpaksa minta pertolongan kawan-kawan untuk minta tolong bacakan isi hati dia, terpaksa stalk that women through orang lain. Apa that women buat and rasa semua dia nak tahu.  Sanggup tu kirim hadiah dengan kawan dari jauh semata-mata nak bagi that women. Stalk that women blog thorugh orang lain okayh. Meluahkan isi hati dalam blog. korang ingat senang ke one guy dengan tak bape malunya tulis cerita women she love. tak ramai macam tu kot. Okay! bukan sebab nak memuji dia kea pa tapi For me it’s a good efforts lah kan. Mungkin lelaki-lelaki lain ada cara dia sendiri who knows, but this is what I saw la kan. Walaupun dia tak tahu sama ada betul wanita itu boleh dan sanggup terima dia but then dia masih lagi berusaha his very best. His appreciation towards women he love sangat-sangat aku respect lah. At the moment dia masih lagi try. At  least he tried. 

  
Ada certain guys ayat je lebih, tapi effort pun tarak. Certain je okayh. Ada jugak yang tak, maybe dia dah cuba Cuma kita yang tak nampak. Or maybe ada guys ni memang tak suka tunjuk that he love that women. But guys! You know what, women ni suka kasih sayang. If tak selalu pun at least sebulan sekali, setahun sekali ke bagi appreciation towards women pun kira okay apa. Even you guys buat para wanita ni senyum dan ketawa pun aku rasa dah cukup bagus kot. Tak perlu lah nak bagi hadiah mahal-mahal bagai kan. If birthday girl tu kau buat birthday card, using your own effort without using a cent of money pun aku rasa wanita tu dah appreciate gila kot. Setiap usaha yang kita buat tu, tak kiralah sungguh ke tak sungguh-sungguh ke ada nilai dan ganjarannya yang akan kita dapat. Kalau kau usaha secoit camtu je, secoit lah yang kau dapat kan. Semuanya terletak pada usaha anda. Dan yang paling penting sabar, doa dan tawakal. Semuanya ada ganjaran. Ingat tu. 


                Untuk guys yang lain kat luar tu, bolehlah contohi dia ni. bukan contohi apa la kan. Cubalah hargai wanita yang anda sayangi. Memang peluang sentiasa ada, tapi bagaimana kita nak menghargai peluang yang ada. Ada seorang kawan aku ni, aku ni kata, berilah peluang sebanyak 3 kali, if ketiga-tiga peluang itu langsung dia tak hargai, tinggalkanlah dia, berilah dia peluang untuk belajar bagaimana nak menghargai peluang. For me, its good but depend lah kan. And one more thing, don’t simply said that you love that women if don’t really meant it, sebab women ni bila kene jentik sikit mulalah melenting tak pasal2 kan. Mulalah perahsan kan.Biasalah perempuan. Hati lembut. Dan jangan sebab perempuan ni punya hati yang lembut korang yang kat luar-luar tu janganlah ambil kesempatan nak suka hati je dump perempuan. Korang ingat korang bagus sangat ke? Korang ingat ego korang yang menggunung tinggi tu mahal sangat ke? Tengok jelah sapa je yang nak beli ego korang tu kalau korang jual mahal macam tu.Dan untuk wanita-wanita pulak, janganlah sebab kita ni di anugerahkan dengan hati yang lembut, senang-senang je nak cair dengan sang lelaki. Kita pun punya akal, fikirlah sewarasnya. Kau ingat perempuan ni semua untuk di dump macam tu je ke? Appreciate yourself. Tak pe jual mahal sikit. At least you won’t hurt yourself. Tapi janganlah melampau sangat kan. 


                Kalaulah korang-korang tu diberi kesempatan or peluang kedua. Hargailah peluang itu, sebab peluang itu susah kita nak dapat. Apa orang kata, rezeki tidak akan datang bergolek. Anggaplah peluang itu adalah satu rezeki yang korang terima. Rezeki ni datang bukan dalam bentuk harta benda je, banyak lagi cara Allah nak bagi rezeki.Allah tak semestinya bagi ganjaran dengan serta merta. Dia boleh bagi sekelip mata, esok, minggu depan, tahun depan. Mati pun di anggap satu rezeki sebab dapat mengurangkan dosa.  Anggaplah itu adalah cara untuk korang tebus balik kesalahan or ubah cara korang tu. Okayh! Itu yang aku belajar dan masih dan sedang lagi belajar tentang hidup ni. thank you for reading this entry!

Note: if you got your second chance, would you prove your words and yourself?

1 comment:

  1. panjang nya lah.. terbitkan buku terus la. :D

    ReplyDelete